Bernáth József - A Chef

Pedagógusi ambíciói ellenére, 24 évesen döntött úgy, hogy a gasztronómiával akar foglalkozni. Pályafutását a legendás Csalogány 26-ban, Pethő Balázs konyhájában kezdte, egy évvel később a balatonszemesi Kistücsök étterembe, Jahni László csapatához szegődött el. Kitartásának és elhivatottságának köszönhetően első külföldi állomásként sikerült elhelyezkednie a breton származású, méltán híres Nicolas Le Bec konyháján. „Ott tanultam meg, mit is jelent valójában a profi konyha, s még a mai napig azokra az alapokra építkezem. Elvarázsolt az a sokszínűség, amit ott tapasztaltam. A két Michelin-csillagos francia séf, Nicolas Le Bec konyhája óriási hatással volt rám.

Abban az időben az egyik leggyorsabban fejlődő francia konyha volt az övé, ahol klasszikus ízeket lehetett kóstolni mindig egy kis csavarral. Ezt a szemléletet az én konyhámban is szeretem alkalmazni.” Másfél év lyoni tartózkodás után Londonban folytatta karrierjét. A francia konyha szerelmeseként a világ legtöbb Michelin-csillagjával büszkélkedő sztárséf, Joel Robuchon éttermében ragadt kötényt. A külföldön töltött évek alatt nemcsak betekintést nyert a világ legjobb konyháiba, hanem megismerkedett rengeteg új alapanyaggal és konyhatechnológiával. „Két nagyon hasznos tanácsot kaptam pályám során. Az egyik az volt, hogy legyek kitartó, a másik pedig, hogy kóstoljak folyamatosan. Azóta kitartóan főzök és kóstolok.”

„Ami a legfontosabb, hogy minden falat szívvel-lélekkel készüljön.”

Eddigi szakmai pályafutásának egyik legbüszkébb pillanata, amikor a párizsi Musée d’Orsay-ból keresték meg.
Három évvel ezelőtt engem kértek fel, hogy egy három fogásos menüben bemutassam a magyar konyhát a múzeum látogatóinak. Öt nap alatt kellett betanítanom a menüsort az ott dolgozóknak, amit utána nekik három hónapon keresztül ugyanúgy kellett visszaadni, mint ahogy én készítettem. Szerintem ez az egyik legnehezebb része a mi szakmánknak: úgy adjuk át a tudásunkat, hogy akkor is ugyanazt kapja a vendég, ha netán épp nem vagyunk ott. Másfél hónappal később visszalátogattam és nagyon büszkén tapasztaltam, hogy még mindig tökéletesen készítik mindhárom magyaros ételt.”

Bernáth József konyhájára az elegancia és a lezser stílus jellemző, minden egyes fogás az elmúlt 8-10 évben szerzett legkellemesebb konyhai vagy éttermi élményeihez köthető. Ami számára a legfontosabb, hogy minden falat szívvel-lélekkel készüljön.

Cégcsoportunk legújabb tagja, az ART Catering Bernáth Józseffel közös együttműködésben valósul meg. Célunk, hogy prémium kategóriás catering szolgáltatást biztosítsunk az Önök számára, amit akár hónapok múlva is örömmel emlegetnek majd.

Bernáth József szakmai tudása és a Budapest Party Service hosszú évek során begyűjtött tapasztalata izgalmas párosítás, mely célja nem kevesebb, mint a hazai catering kínálat megreformálása.